Ciasto mocno kawowe

Polędwiczki w brzoskwiniach


Proste, ale efektowne danie. Nadaje się zarówno na niedzielny obiad jak też na uroczysty wieczór, czy kolację we dwoje. Nie trzeba być mistrzem kuchni, by być chwalonym przez biesiadników.

Polędwiczki w brzoskwiniach
2 polędwiczki wieprzowe (ok 1/2 kg każda)
puszka brzoskwiń w syropie
1/2 szklanki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
2 łyżki gęstego dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
ząbek czosnku
sól, pieprz

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Mieszamy musztardę z dżemem, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem.
Polędwiczki myjemy, lekko solimy, posypujemy pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym, nacieramy częścią sosu musztardowego, wokół układamy przekrojone na połówki brzoskwinie i także na nie wykładamy sos. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku. Mięso wyjmujemy, odstawiamy na ok. 5 min, by odpoczęło. Kroimy na plastry, podajemy z pieczonymi brzoskwiniami.







Komentarze

Prześlij komentarz