Ciasto mocno kawowe

Gniazdo os - rumuńskie ciasto maślane




Najlepsze na świecie ciasto mleczno-maślane, które po prostu zniewala swoim smakiem. Jest tak dobre, że aż boskie. I jeszcze ciekawie wygląda. W oryginale nazywa się Cuib de viespi, czyli gniazdo os. Nie wiem, czy jest oryginalnie rumuńskie, ale znalazłam je na zaprzyjaźnionym blogu Caiet cu retete. Sposób przygotowania nawiązuje do kuchni tureckiej - nasączania ciasta słodkim syropem, więc może to ciasto ma rodowód bliskowschodni.
W każdym razie gniazdo os jest bardzo popularne nad Dunajem, a przepis na nie znają wszyscy. Podstawowa wersja ma nadzienie maślane, można je zmienić na orzechowe, kakaowe.


Gniazdo os
1/2 kg mąki
20 gramów świeżych drożdży
2 żółtka
szczypta soli
300 gramów cukru
torebka cukru waniliowego
150 gramów masła
600 ml mleka
Drożdże rozrobić z odrobiną mleka i łyżeczką cukru i dwiema łyżkami mąki, Poczekać aż zaczną pracować. Z mąki, żółtek, zaczynu i 300 ml mleka wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Masło utrzeć z 150 gramami cukru na masę. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je cienko, rozsmarować na nim masę z masła i cukru. Zwinąć całość w rulon, pokroić go na kawałki o szerokości trzech centymetrów. Układać kawałki nadzieniem do góry na  blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 45 minut, przez pierwsze 20 minut ciasto powinno być przykryte papierem do pieczenia, by góra nie przypaliła się. Resztę cukru rozpuszczamy w pozostałym mleku i zalewamy ciasto, pieczemy resztę czasu aż ciasto stanie się złote.



 



Komentarze

  1. zapisuję i skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że będzie smakować :)

      Usuń
  2. Ciasto upieczone. Bardzo smaczne i na pewno będę częściej powtarzała. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię to ciasto. Cieszę się, że się udało i smakuje :)

      Usuń

Prześlij komentarz